1 - ابراهيم بن ابي بكر محمد بن الربيع ابي بكر ابن ابي السمال و برادرش اسماعيل بن ابي السمال ، هر دو از سوي نجاشي توثيق شده اند و در عين حال همو مي گويد كه آن دو از واقفه بوده اند . البته از كشي نقل روايتي به اجمال مي كند كه آن دو ازوقف بازگشته بودند . ( نجاشي ، 21/30 )
2 - ابراهيم بن صالح الانماطي الاسدي ، از امام كاظم روايت مي كند . وي واقفي بوده است ( نجاشي ، 24 / 37 )
3 - اسماعيل بن عمر بن ابان الكلبي ( نجاشي ، 28 / 55 )
4 – الحسن بن علي بن ابي حمزه سالم البطائني ، از موالي كوفه . از وجوه واقفه
مورد طعن علي بن الحسن بن فضال . كتابهايي داشته از جمله كتاب الفتن يا كتاب الملاحم كه نجاشي به آن سند خاص مي دهد . كتاب ديگر او فضائل القرآن است كه از طريق ابن عقده به آن سند مي دهد . نجاشي كتابهاي ديگري را هم به او نسبت مي دهد كه به هيچ يك از آنها سند نمي دهد : كتاب القائم الصغير ، الدلائل ، الغيبة ، الرجعة و سه كتاب در فقه از جمله در صلاة . شايد اين كتابها به دليل اينكه با عقايد واقفي نوشته شده بوده ( به طور قطع در مورد كتابهاي مربوط به موضوع قائم ) و يا در سنت واقفي روايت مي شده ، در فهارس امامي مورد نظر نجاشي روايت نشده بوده و يا بهرحال نجاشي نمي خواسته اين متون را روايت كند ( نجاشي ، 36 – 37 / 73 )
5 – ابو عبدالله الحسين بن ابي سعيد هاشم بن حيان المكاري ، از وجوه واقفه ، در عين حال نجاشي او را توثيق مي كند . كشي درباره او مواردي دال بر ذم وي روايت كرده كه نجاشي مي گويد كه اينجا جاي ذكر آن نيست . او نوادر داشته كه نجاشي آن را بزرگ توصيف كرده است . سند نجاشي از طريق حميد بن زياد از حسن بن محمد بن سماعه از اوست ( نجاشي ، 38 / 78 )
6 - ابو سعيد هاشم بن حيان المكاري ، از وجوه واقفه ( نجاشي ، 38 / 78 )
7 – ابو محمد الحسن بن محمد بن سماعه الكندي الصيرفي كوفي ( اما در پايان شرح نجاشي درباره او ، در نقل تاريخ وفات او از حميد بن زياد ، كنيه او ابوعلي ثبت شده است ) ( درگذشت در شب پنجشنبه 5 جمادي الاول 263 ق ) ، ساكن محله كنده كوفه بوده است . از شيوخ واقفه كه در عقيده وقف تعصب داشته است ، وي بنابر وصف نجاشي ، كثير الحديث و ثقه بوده است . او فقيه بوده است . او در كوفه درگذشت و بر او ابراهيم بن محمد العلوي نماز گزارد و در جعفي به خاك سپرده شد . او كتابهايي در برخي از ابواب مختلف فقه ، از جمله در حدود و ديات داشته است . علاوه بر اين كتابها ، وي الغيبة ، البشارات و الزهد نيز داشته است . كتاب او در غيبت ، مي بايست با تعاليم اهل وقف سازگار بوده باشد . اما با اين وصف نجاشي تمام اين كتابها را با يك سند از طريق علي بن حاتم از كسي روايت مي كند كه او تمام كتابهاي ابن سماعه را يكجا از او روايت مي كرده است . سند ديگر نجاشي از طريق حميد بن زياد است كه او همه اين كتابها و افزون بر آن كتاب ديگري را از خود ابن سماعه شنيده بوده است . حميد از كتابهاي او تعبير به كتابهاي مصنف مي كند . از نوع ارائه دو سندي كه نجاشي به كتابهاي او داده و نقل قولهايي كه از حميد بن زياد كاملا روشن است كه نجاشي اطلاعات خود را از دو فهرست متفاوت اخذ كرده كه يكي از آن دو فهرست مرويات حميد بن زياد بوده است ( نجاشي ، 40 -42 / 84 ) .
8 – حرب بن الحسن الطحان كه دوست ابن سماعه بوده ، گويا از شمار واقفه بوده است ( نجاشي ، 41 / 84 )
9 - الحسين بن مهران بن محمد بن ابي نصر السكوني ، از امامان كاظم و رضا روايت مي كند . او با اين وصف واقفي بوده است . مسائل دارد ، ولي نجاشي تعيين نكرده است كه مسائل او از كدام امام است و يا به چه صورتي بوده است ( نجاشي ، 56 / 127 ) .
10 - احمد بن الحسن بن اسماعيل بن شعيب بن ميثم التمار ، بنابر روايت نجاشي از كشي ، وي واقفي بوده است . از امام رضا روايت مي كند و نجاشي مي افزايد كه او صحيح الحديث و مورد اعتماد بوده است . كتاب نوادر داشته است كه نجاشي دو سند به آن مي دهد . جالب اينكه افزون بر نوادر ، كتابي نيز كه در آن رواياتش از ابان بن عثمان و از رجال حديث ( يعني غير امامان بوده ) در يك سند از سوي نجاشي به نقل از حسن بن محمد بن سماعه واقفي از او روايت شده است ( نجاشي ، 74 / 179 ) .
11 - ابو جعفر احمد بن ابي بشر السراج كوفي ، واقفي ، ثقه ، از امام كاظم روايت مي كند . كتاب نوادر داشته است ( نجاشي‌، 75-76 / 181 ) .
12 - احمد بن الحسن القزاز البصري ، كتابي داشته است با عنوان الصفة في مذهب الواقفة كه نجاشي به آن سندي مي دهد كه آن را حميد بن زياد كه خود واقفي بوده ، از وي روايت مي كرده است و بنابراين بعيد نيست خود اين شخص هم واقفي بوده و كتاب در رد بر واقفه نبوده باشد ( نجاشي ، 78 / 186 ) .
يكشنبه ۱۹ تير ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۴۰